Dali ljubomora postoji kad je naša svjesnost razvijena?

Updated: May 10, 2020Koliko god se mi povezivali sa našim materijalnim tijelom, toliko je onaj duhovni, ne vidljivi, energetski, puno veći i jači od ovoga vidljivog očima.

Vjerujem da vam se ne brojno puta desilo da ste mislili na nešto ili nekoga i ta situacija se dogodila ili ste susreli baš tu osobu na koju ste mislili ili koju ste željeni susreti zbog određenog razloga.

Možda neki od nas nisu niti davali tome značenja nego su pripisali to slučajnosti, jer se zapravo nikad nisu zapitali neka dublja pitanja.


Tko sam, što je ovaj svijet i kako funkcionira, zbog čega se nešto događa, koja je srž i dubina ovoga svega.


Svi mi zračimo određenom energijom koja je mješavina naše svjesnosti na različitim razinama.

Pa tako nekada jedna osoba može u određenom području života imati izvanredne vještine, svjesnost, a da na nekom drugom području bude potpuno ne razvijena i tada ne možemo spojiti sve u istu osobu .

Pa tako se može desiti da ne možemo pojmiti „kako je netko takav napravio nešto takvo“.

Za primjer može biti neki umjetnik koji ode previše u svoj svijet mašte i izgube dodir sa brojkama i realnošću i računima koji se trebaju platiti.

Isto tako može biti i sa matematičarom čije umijeće upravljanja s brojkama možete biti izvrsno ali možda njegova emocionalna inteligencija nije razvijena pa ih se okarakterizira kao hladne i emotivno nedostupne.


Razvijanje naše desne i lijeve strane mozga odgovornih za kreativnost i logiku, je izuzetno bitna kako bi mogli imati balans u životu i kako bi naše sposobnosti bile cjelokupne na svim nivoima.


Nerijetko ljudi ne shvaćaju da sve u životu što želimo razviti zahtjeva naše vrijeme, fokus i uložen trud. Ako ne uložiš, nećeš ni dobiti. S tim ne mislim na novac jer novac nije jedina jedinka ulaganja. S krivim načinima pokušavaju doći do položaja koji nisu zaslužili svojim trudom i radom i tada se pitaju zašto stvari ne funkcioniraju onako kako su to oni zamislili.

Pa se počme javljati ljubomora, zašto osoba X ima nešto a on nema, pritom ne razmišljajući o uloženom vremenu osobe X u stjecanje znanja i vrlina.


Ljubomora se javlja tamo gdje je dominantan ego i gdje nesvjesnost o vječnosti naše duše nije osvještena.


Ego je onaj koji je najbolji, najveći, nije ponizan, opire se učenju i ne podnosi da je netko učeniji ili bolji od njega u određenom području. Ne želi da mu netko drugi nešto kaže, jer on već sve zna.

Ako pogledamo sa stajališta odvojenosti od ega, tada nekoga tko je bolji od nas u nečemo možemo smatrati uzorom, a ne konkurencijom.

Možemo biti sretni što imamo neki ideal kojemu želimo težiti.

Nekoga od koga možemo naučiti vještine koje nam nedostaju ili nisu u potpunosti razvijene.

A kada je netko isti kao mi, tu također ne treba biti ljubomore jer isto djelovanje daje jednake rezultate. Ako smo ispravani u svom djelovanju čemu sumnja u sebe?

To je onda pitanje pohlepe - ja želim sve, ne želim da netko drugi ima.

Uspoređivati se možemo jedino sami sa sobom i pogledati unazad koliko smo napredovali, koliko smo aktivani a koliko lijeni, sve ostalo je suvišno.